8 Mei Comité regio Mechelen


27 maart 2011 - Algemene vergadering in salons Van Dijck.
6 mei 2011- VE dag - herdenking einde WO II - 8 mei 1945.
6 mei 2011 - Dag van de Democratie en Verdraagzaamheid. (bloemenhulde)
In het Fort van Breendonk ging er een herdenkingsplechtigheid door waaraan het KA Pitzemburg Mechelen, het SISA Cadixstraat Antwerpen en het KTA Drie Hofsteden Kortrijk deelnamen.

Er waren workshops voorzien voor de bezoekende leerlingen.

Deze organisatie kwam tot stand dank zij de medewerking van VZW Eduard Meys, Kazerne Dossin, Fort van Breendonk, het Vredescentrum Antwepen, de provincie Antwerpen en de Stichting Auschwitz.


van links naar rechts: Jan Bourguignon, Erwin Sollie, organisator Rudy Staes, Eddy Stas en Walter Van Bockhaven.


foto: Geert Bourguignon


15 mei - Herdenking XX Konvooi te Boordmeerbeek. (bloemenhulde)
Op 19 april 1943 werd op de spoorlijn tussen Boortmeerbeek en Haacht het XXste treinkonvooi komende van de Mechelse Dossinkazerne richting Auschwitz met 1631 joodse mannen, vrouwen en kinderenweggevoerd tegengehouden door drie jonge weerstanders. Een aantal van de gedeporteerden kon ontsnappen. Nergens in Europa werd er tijdens de WO II een dergelijke bevrijdingsactie uitgevoerd.

Foto: Régine Krochmal °1920, overlevende van het XX Konvooi samen met kunstenares Francine Mayran, mei 2011.
bron: http://prisons-cherche-midi-mauzac.com

Toespraak van Régine Krochmal, 2011

9 september 2011 - Monoloog Getreinde Wanhoop - Auditorium CC Mechelen
Auteurs: Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx Productie: Frans Ceusters Actrice: Saartje Van Houtte

Het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Eva Bauwens wordt opgeroepen voor een werkkamp in Duitsland. Zij duikt onder. De Gestapo vindt haar.
Het 17-jarige meisje wordt opgepakt en op een trein naar Duitsland gezet. Daar vertelt ze haar verhaal. Hoe haar huis gebombardeerd werd, haar broer vermist werd en vooral hoe zij de oorlogsellende met zijn honger en kou probeerden te overleven.
De treinreis verloopt niet zonder gevaar. De trein wordt gebombardeerd. Het rijtuig loopt vast in de sneeuw en bovendien moet er ook gestopt worden om de lijken uit de wagons te verwijderen.
Eva maakt kennis met een Duitse soldaat. Zij probeert zijn vertrouwen te winnen. Ze slaagt erin om enkele sieraden te ruilen voor voedsel. Overleeft Eva deze reis, probeert ze met de hulp van de soldaat te ontsnappen?

Dit ontroerende, aangrijpende stuk dat gebaseerd is op waar gebeurde feiten zal elke generatie naar de keel grijpen.


Foto: OLVI Boom - Middenschool


2 oktober 2011 - renovatie Lancaster monument te St.-Kat.-Waver.
Na 7 jaar in weer en wind heeft ons monumentje de nodige "T.L.C." (tender loving care) gekregen. Een opknapbeurt voor de betonnen draagstructuur, nl. borstelen, schuren en cementeren waren voorzien. Graniet werd opgepoetst en de roestvrij stalen gedenkplaat werd voorzien van een betere bevestiging.
Als nieuw element werd het plexi glazen deel met het wapenschild van de Royal Air Force bovenaan vervangen door een heuse glazen gezandstraalde "crest".
Dit waren we al van in het begin van plan te maar de nodige fondsen waren nog niet verzameld.
Hierbij gaat onze dank uit naar Lasergrav te Kalmthout voor het mooie glaswerk.

Jan Bourguignon aan het werk.

foto: Geert Bourguignon.


22 - 23 oktober 2011 - tentoonstelling "Deportatie en Genocide, een Europese tragedie".

Een organisatie van het Onderwijsoverleg Mechelen (O.O.M.) specifiek voor de secundaire scholen. Deze reizende tentoonstelling is gecreëerd door het Instituut voor Veteranen - NIOOO, in samenwerking met het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk. Meer dan 700 leerlingen van de 2de en 3de graad hebben van 10 tot 28 oktober de tentoonstelling bezocht en werden gegidst door leden van het Instituut voor Veteranen.


Op 23 - 23 oktober verzorgde het 8 Mei Comité de tentoonstelling voor het brede publiek en nam de begeleiding op zich. We ontvingen een 70tal bezoekers.

meer foto's - http://www.bimsem.be/Comité wil Belgische vlag op Sint-Romboutstoren

maandag 10 oktober 2011
Auteur: (clh) Het Nieuwsblad

MECHELEN - Samen met enkele plaatselijke oudstrijders heeft het Mechelse '8 mei-comité' gisteren een actie gehouden om de Belgische driekleur terug te laten wapperen op de Sint-Romboutstoren.

Aan het Mechels stadhuis overhandigden ze schepen van Monumentenzorg Karel Geys (SP.A) enkele vlaggen. om hun pleidooi kracht bij te zetten.

lees meer

ons standpunt

 

 

Filmdagen 7 - 9 - 10 november - La Rafle.
In samenwerking met het OOM Mechelen en het Cultureel Centrum Mechelen.

Een duizendtal studenten van de verschillende onderwijsnetten waren aanwezig en werden na de voorstelling de kans gegeven vragen te stellen aan de "laatste getuigen", zij die de nazi terreur overleefden.

Parijs, 16 juli 1942.12.884 joden worden gearresteerd door Franse politieagenten: 4051 kinderen, 5802 vrouwen en 3031 mannen. In het totaal 13.152 mensen. Met bussen worden zij naar het Vélodrome d'hiver gebracht en daar vijf dagen onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden.

Daarna werden ze af vervoerd naar de kampen in Drancy, Beaune-la-Rolande en Pithiviers. De mannen werden van de vrouwen en kinderen gescheiden.

Wat ze niet wisten, is dat hun mannen en vaders rechtstreeks naar Auschwitz gingen. De vrouwen en kinderen werden in een kamp ondergebracht. Al hun kostbare bezittingen werden afgenomenNa een paar dagen werden de vrouwen van hun kinderen gescheiden en gedeporteerd naar Auschwitz. Van deze groep overleefden er 25 mensen.

De kinderen bleven achter. Sommigen waren nog geen 3 jaar. Als laatste werden ook de kinderen naar vernietigingskampen gestuurd, geen van de 4051 kinderen die gedeporteerd werden is ooit teruggekomen.

En nu wat dichter bij onze deur...
Mechelse katholieken in de bres voor de Joodse bevolking