8 Mei Comité regio Mechelen


Filmdagen 28 - 29 november - Un amour à taire.
In samenwerking met het Onderwijs Overleg Mechelen en het Cultureelcentrum Mechelen.

Onze filmdagen in het Mechels Cultuurcentrum waren een schot in de roos.
De film 'Un amour à taire' (Een liefde om te verbergen), gevolgd door nabespreking met getuigen, kon rekenen op ongeveer 500 studenten, leerkrachten en sympathisanten.

Een speciaal woord van dank aan de deelnemende scholen en getuigen Désiré Beeck, Georges Suchowolski, Regina Sluszny, Philip Claes, Sara Inowlocki , Alex Vandevelde en Julia en Annemie Vivijs-Lauwers.
Eveneens dank aan alle medewerkeners van het Cultuurcentrum voor de ondersteuning en samenwerking.

De film belicht de vaak vergeten vervolging van homoseksuelen door de nazi’s.

In het Derde Rijk werden zij beschouwd als een zonde die ongewenst was binnen de gezonde volksgemeenschap.
Net als andere bevolkingsgroepen die niet pasten binnen het ideaalbeeld van de nazi’s, werden de homoseksuelen het slachtoffer van vervolging.

Joden en zigeuners werden echter het slachtoffer van systematische uitroeiing in de vernietigingskampen, terwijl homoseksuelen terecht kwamen in de concentratiekampen.

Men schat dat tussen 1933 en 1945 circa 100.000 homoseksuele mannen door de nazi’s werden opgepakt, waarvan er tussen de 5.000 tot 15.000 terecht kwamen in concentratiekampen.

Hier waren ze te onderscheiden door de roze driehoek op hun gestreepte gevangeniskleding. In de concentratiekampen werd getracht om homoseksuelen te genezen van hun ‘ziekte’ door hen te vernederen en onmenselijk hard te laten werken. Ook gebeurde het dat ze met datzelfde doel werden gecastreerd of het slachtoffer werden van gruwelijke experimenten.

Homoseksuelen werden door kampbewakers vaak nog brutaler behandeld dan andere gevangenen.
Hun levensverwachting was om al deze redenen laag. Hoeveel homoseksuelen in de kampen omkwamen is onduidelijk.

lees meer

Wij willen de Belgische vlag op de Sint Romboutstoren. In solidariteit!

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 organiseerde de VRT - ‘De vragende partij’. Daar konden gemotiveerde mensen op een thema stemmen dat zij belangrijk vonden.

Ons thema 'de Belgische vlag op de Sint Romboutstoren', heeft het helaas niet gehaald, kreeg ook van geen enkele politieker steun, spijtig maar we strijden verder.

Ons voorstel
De Belgische driekleur staat voor de rijke traditie van de Belgische staat en haar Grondwet. België was inderdaad de eerste parlementaire en constitutionele democratie op het vasteland. De scheiding der machten, de scheiding van kerk en staat, de persvrijheid, de vrijheid van vereniging, het overwicht van de burgerlijke autoriteit over militaire, de economische successtory van het project België, de overlegeconomie, onze gezondheidszorg,... het zijn allemaal erfenissen van de Belgische staat.

We vinden dat Vlaanderen niet "bevrijdt" moet worden van de Belgische staat, dus ook niet van zijn symbolen. Integendeel, want op ogenblikken dat het er echt op aan kwam, toen een tiran steunend op terreur en verklikking tot in Mechelen toe zijn wetten stelde en vele zelfverklaarde (maar zelden verkozen) "volksvrienden" hun eigen mensen in de steek lieten, toen was de Belgische driekleur nog steeds het symbool en verzamelpunt van de overweldigend grote meerderheid burgers, die van hun rechten waren beroofd (Wereldoorlog II).

Wij zijn wij niet tegen de decentralisering van de staat, waarin ook nieuwe symbolen zeker hun plaats zouden kunnen krijgen, maar ons verleden willen we niet afzweren, noch verzaken aan de symbolen van België. Daarom stelt het 8 Mei Comité regio Mechelen voor aan het stadsbestuur om op de Sint-Romboutstoren opnieuw de Belgische driekleur te hijsen, samen met de vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Iedereen tevreden.

Wij organiseerden ook een Memorandum aan
de Mechelse democratische politieke partijen

Het antwoord van het College van Burgemeester en Schepenen
Op 4 juni 2012 kregen we een antwoord van het College van Burgemeester en Schepenen.
Daarin werd geargumenteerd dat 4 masten plaatsen technisch zeer moeilijk zou liggen en dat er daarom voor 2 masten wordt gekozen. Het College van Burgemeester en Schepenen besliste tevens om, buiten de officiële dagen, de Sint-Romboutstoren permanent te bevlaggen met de vlag van de Vlaamse gemeenschap en de Mechelse vlag. Er werd hierbij geen enkel argument gegeven op ons voorstel om permanent te bevlaggen met de Belgische vlag en de vlag van de Vlaamse gemeenschap.

Het standpunt van de democratische politieke partijen
Hierbij willen we dan ook graag van de democratische politieke partijen weten of zij onze visie delen om permanent te bevlaggen met de Belgische vlag en de Vlag van de Vlaamse gemeenschap, dus terugkeren naar de toestand vóór 2000 (indien 4 vaandels op de Sint-Romboutstoren, ttz. de Mechelse,.de Vlaamse de Belgische en de Europese technisch niet mogelijk zou zijn)

Dinsdag 8 mei 2012 - Herdenking VE-dag 1945

De herdenking van 'VE-dag' wordt elk jaar met de nodige eerbied en symboliek georganiseerd door het stadsbestuur van Mechelen.
Naar jaarlijkse gewoonte nodigt het stadsbestuur alle kinderen en leerlingen van de Mechelse scholen uit om deel te nemen aan de plechtigheid ter herdenking van het einde van de tweede wereldoorlog in Europa en de onvoorwaardelijke capitulatie van nazi Duitsland.
Om de viering nog meer luister te geven, wordt er een optocht georganiseerd, samen met de Koninklijke Harmonie van de Mechelse Politie. Daarom wordt aan de deelnemende scholen gevraagd om, indien zij een schoolvaandel bezitten, deze in de optocht mee te dragen.

Met dank aan Eddy Coremans voor de fotoreportage.

Dinsdag 8 mei 2012 - Voorstelling film "Gestolen Jeugd".

Niet toevallig werd in kunstencentrum nOna ( waar ook de opnames plaatsvonden) de documentaire op de dag van de onvoorwaardelijke capitulate van nazi Duitsland in 1945 in primeur voorgesteld.

Voorzitter Mario Van Essche bundelt nu de getuigenissen in een boek. Het is de bedoeling om dat werk samen met de dvd te koop aan te bieden.

Gestolen Jeugd zal vertoond worden in scholen, het nieuwe Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, Fort Breendonk, ...

Enkele getuigen waren aanwezig w.o. L > R: Désiré Beeck, politiek gevangene, Alex Vandevelde, partizaan en Philip Claes, politiek gevangene.

Foto: Eddy Coremans

Persartikels
Helden van erfgoedzorgers - Erfgoedcel Mechelen - Lamot site

Van 28 maart tot 28 mei 2012 stonden wij in de kijker van de Erfgoedmobiel als erfgoedzorgers uit de Mechelse regio.

Met 'Helden' als thema voor Erfgoeddag dit jaar, werden vijf erfgoedverenigingen voorgesteld waarvan de werking wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers:

Kantclub Etterjefke, 8 Mei Comité regio Mechelen, Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs, Volkskunstgroep De Krekels en Familiekunde Vlaanderen Regio Mechelen.

Met dank aan de het jonge team van medewerkers van de Erfgoedcel.

Zondag 25 maart - Algemene vergadering in salons Van Dijck.

Maandag 19 maart 2012 - Motor Lancaster Bommenwerper geborgen

Het verhaal van Lancaster KO-Y

Manewater site

foto's

persartikels

Maandag 19 maart 2012 - Eerste 'Stolperstein' te Mechelen voor Guilaume Crols
ism OnafhankelijkheidsFront en Kon. Atheneum Pitzemburg
Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Deming (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Deze Stolpersteine ( 'struikelstenen' ) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers.

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Persartikels - Toespraak Ward Adriaens

7/8 maart. Filmopnamen in Kunstencentrum nOna "Gestolen Jeugd". Getuigen vertellen.

Kc nOna - Cineast Frank Van Passel en De Morgen-journalist Yves Desmet zetten hun schouders onder het project Laatste Getuigen van het Mechelse 8 Mei Comité.

Ons Comité werkt al jaren samen met getuigen van WO II. Omdat ook zij er niet jonger op worden, rijpte het idee om hun getuigenissen vast te leggen op film.

Getuigenissen worden opgenomen van politiek gevangenen, een overlevende van Auschwitz, mensen uit het verzet, ondergedoken kinderen, een oorlogswees.

Yves Desmet en Regina Sluszny, ondergedoken kind tijdens de bezetting, tijdens de filmopnamen.

Gestolen Jeugd zal vertoond worden in scholen, het nieuwe Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, Fort Breendonck, ...

REGIE Frank Van passel - INTERVIEWS Yves Desmet - MUZIEK les Frères lumière.

Foto Patrick Hattori - Gazet Van Antwerpen - 10 maart 2012

terug naar startpagina