8 Mei Comité regio Mechelen


Feest 13 juni - Salons Van Dijck
Met dank aan Bram Dermout voor de foto's.

Herdenking Lancaster KO-Y DS734
25 april 2015 - 11 uur
Monument Hoeveweg t.h.v. huisnummer 6 - 2860 Sint-Katelijne-Waver

Tekening: Jean Dillen

Dag op dag 71 jaar geleden stortte Lancaster Mk II KO-Y DS734 behorende tot 115 Squadron RAF neer nabij Pasbrug (grensgebied Sint-Katelijne-Waver/Mechelen) Hierbij kwamen de zeven bemanningsleden om het leven.

Om 11u werd er aan het monument ter nagedachtenis van deze crash een herdenking gehouden door het 8 Mei Comité regio Mechelen. Schepenen Tom Ongena en Servaas De Vries vertegenwoordigden de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
Helaas was er geen vertegenwoordiging van de stad Mechelen aanwezig. Ook de bestuursleden van Operation Neptune namen deel aan deze herdenking.

Na de verwelkoming en het spelen van zowel het Canadese als Engelse volkslied werd kort het relaas van de feiten geschetst die zich 71 jaar geleden afspeelden.
Nadien werden de namen afgeroepen van de zeven bemanningsleden terwijl hun foto werd getoond en werd er ook nog geciteerd uit "For the Fallen" van Laurence Binyon waarna een minuut stilte volgde. Afgesloten werd er met het Belgische en Europese volkslied, waarna er bloemen aan het monument werden neergelegd.

Krantenartikel "Het Nieuwsblad"

Fotoreportage door Bram Dermout en Eva Dée