8 Mei Comité regio MechelenWoensdag 21 maart 2018

Een getuigenis door Leo Siebens, zoon van Zwarte Hander Florent Siebens uit Puurs in de Abdij van Hemiksem
Wanneer : Woensdag, 21/03/18
Locatie : Heemmuseum 'Ontrent den Hover', Sint-Bernardusabdij 4, Hemiksem
Tijdstip : 19 uur
Toegang : gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk
Organisatie: Cultuurraad Hemiksem

Zie ook: De Zwarte Hand

Maandag 29 januari 2018

Vandaag was ons 8 Mei Comité, Politiek Gevangenen Gewest Mechelen-Lier (NCPGR) en Busleyden Atheneum, campus Pitzemburg , vertegenwoordigd door respectievelijk Jef Van Iseghem, Josette Nackaerts en Mira Saliën, te gast op een studiedag rond 'Actief burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid', met de klemtoon op herinneringseducatie, in het prachtige paleis Coudenberg waar eveneens het Belvue museum in ondergebracht is.
Na de opening van de studiedag door mevr. Isabelle Janssens, kwamen verschillende sprekers aan de beurt (mevr. Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder gemeenschapsonderwijs, mevr. Marjan Verplancke, kazerne Dossin en Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie, gevolgd door 3 parallelsessies:

. Van mens tot nummer. Gestolen Jeugd, mevr. Josette Nackaerts (voorzitter Nationale Confederatie Politiek Gevangen en Rechthebbenden Gewest Mechelen-Lier en lid van de raad van bestuur van het 8 Mei Comité regio Mechelen) en mevr. Mira Saliën (lerares geschiedenis en coördinator herinneringseducatie Busleyden Atheneum,campus Pitzemburg.

. School zonder racisme (mevr. Mitch Vannecke)

. Mediawijsheid en digitale 21ste vaardigheden (mevr. Sofie De Cupere)


Daarna gingen verschillende parallelsessies en workshops door.
De vertegenwoordigers van de scholen mochten een exemplaar van het boek en DVD 'Gestolen Jeugd' in ontvangst nemen (met steun van NCPGR en 8 Mei Comité) Een zeer interessante dag, waarbij een bezoek aan het BELvue museum niet mocht ontbreken.